Jans

Door de Nederlandse rasvereniging NVAEGZ in september 2007 aangekeurd met een Uitmuntend voor exterieur en een B voor gedrag. Vanwege cataract is ze niet ingezet voor de fok.

Onze Jans, officieel Lieve Jans van de Zuiderwaard, is geboren op 5 april 2005. Haar moeder is Inouk van de Zuiderwaard, Jeugdwinster 2003, Winster en BOS op de Nederlandse Clubmatch 2004, en haar vader is Claus van ’t Keutenhöfke.

Nadat Dries ons leven verrijkt had, wilden we graag nog een Grote Zwitser in ons gezin. En dat werd Jans. De aandoenlijk Jans die haar stamboomnaam Lieve Jans alle eer aandoet. Want lief dat is ze: voor ons, voor roedelgenoten, voor vreemde mensen en honden, en zeker voor pups die bij ons geboren worden. Jans zou het liefst in de werpkist gaan liggen om de pups mee verzorgen. Verder mag je haar wakker maken voor kartrekken, en natuurlijk lekker eten.

In 2013 heeft Jans meegewerkt aan de docufilm ´Het Avontuur van de Vogeltjesbuurt’. Deze film over de roemruchte Tilburgse volkswijk Broekhoven is gemaakt door B-Inmotion in opdracht van woningcorporatie Tiwos en de Gemeente Tilburg. Deze docufilm werd beloond met de Brabantse Cultuurprijs 2014.

Qua uiterlijk heeft ze meegedeeld in de schoonheid die aan moeders kant rijkelijk voorkomt. Zo zijn haar betovergrootmoeder, overgrootmoeder, grootmoeder en moeder alle vier Jeugdwinster en Winster. Onderstaand vind je citaten uit keurverslagen van diverse Nederlandse en buitenlandse keurmeesters:

  • dhr. J. van Kessel (NL): is al behoorlijk ontwikkeld voor haar leeftijd met voldoende hoekingen voor en achter
  • dhr. P. Baelen (BE): zeer mooie jeugdteef met goede substantie, goede verhouding- en, goed front met goede stand, mooi verlopende onderbelijning, draaft regelmatig en met voldoende stuwing
  • mw. L. Mach (CH): gut entwickelte Hundin von 18 Monaten
  • dhr. H. Hollensteiner (DE): korrekt in Haarkleid, Farbe und Abzeichnung
  • dhr. J. Hiddes (NL): mooie voorborst, passende bone, correcte borstdiepte en ribwelving, prima conditie en evenwichtig gedrag
  • dhr. J. van Kessel: goed type, mooi hoofd, goed gebit, goede oordracht, donker oog, goede aftekening en brand
  • In februari 2007 werd Jans samen met Dries in België het mooiste koppel Grote Zwitsers
  • dhr. De Gids (NL): Teef van mooi type, 4 jaar oud, mooie bouw, machtig lichaam, goed gehoekte achterhand maar staat en gaat koehakkig.