Grootte
Schofthoogte
reuen 65 - 72 cm.
Schofthoogte
teven 60 -68 cm.
Neusrug
Breed en recht met meestal een lichte welving vlak voor de neus.
Snuit
Eerder lang dan breed, niet spits. De witte bles verbreedt zich aan beide zijden naar de neus toe tot een witte snuitaftekening die hoogstens tot aan de mondhoeken reikt. Het bruinrood bevindt zich tussen de zwarte en witte aftekening aan de wangen.
Neusspiegel
Geheel zwart.
Lippen
Weinig ontwikkeld, aanliggend en zwart gepigmenteerd.
Gebit
Volledig en krachtig schaargebit waarbij het ontbreken van twee tanden (premolaar 1 en/of premolaar 2) is toegestaan. Ontbrekende M3 blijven buiten beschouwing.
Ogen
Van hazelnoot- tot donkerbruin van kleur, amandelvormig met goed aansluitende oogleden en zwarte oogranden. Boven de ogen is een bruinrode brand.
Oren
Driehoekig, licht afgerond en middelgroot. De aanzet van het oor is gelijk aan de bovenkant van de schedel. In rust liggen de oren vlak en bij opwinding worden ze naar voren gedraaid. Van binnen en buiten goed behaard waarbij de buiten-kant zwart en de binnen-kant bruinrood is.
Bovenschedel
Vlak en breed. Voorhoofd heeft een lichte groef die loopt van bovenschedel tot begin van de snuit. Weinig stop. Zuivere symmetrische hoofdaftekening met tussen de bles en de bruinrode ogenvlekken een streep zwart. Verhouding hersenschedellengte / aangezichtsschedellengte = 1 / 1 en hersenschedelbreedte / aangezichtsschedelbreedte = 2 / 1.
Hals
Krachtig, gespierd, middellang en zonder duidelijke keelhuid-plooien. Witte, matig brede, doorlopende hals- en borst-aftekening.
Borst
Krachtig, breed tot aan de elleboog reikend met duidelijke voorborst;
borstkas van brede-ovale doorsnee. Verhouding borstdiepte / schofthoogte is 1 / 2. De witte borstaftekening is deels geflankeerd door bruinrood.
Rug
Vast en recht.
Lendenpartij
Breed en krachtig.
Kruis
Vloeiend en afgerond.
Buik
Niet opgetrokken.
Staart
Harmonische voortzetting van het kruis. In rust minstens tot het spronggewricht hangend en in beweging zwevend op rughoogte gedragen of licht daarboven. De dichte beharing is aan de onderkant van de staart bruinrood en de staartpunt is bij voorkeur wit.
Schouders
Lang, krachtig, schuin geplaatst, aanliggend, goed gespierd en met de opperarm een niet te stompe hoek vormend.
Onderarm
Stevig en recht.
Voormiddenvoeten
Stevig, van voren gezien een rechte voorzetting van onderarm en in stand, van opzij gezien, bijna loodrecht staand.
Voeten
Kort, rond, gesloten met witte beharing (niet verder dan het voor- of achter-middenvoetgewricht);
tenen goed gewelfd.
Dijbenen
Tamelijk lang, van opzij gezien met het onderbeen een duidelijke hoek vormend, breed, krachtig en goed gespierd.
Kniegewricht
Duidelijk gehoekt.
Onderbeen
Relatief lang.
Spronggewrichten
Krachtig en goed gehoekt.
Beharing
Vachtstruktuur: Stokhaar met dicht, middellang dekhaar en verder een dichte donkergrijze tot zwarte ondervacht. Kort dekhaar is bij aanwezigheid van een ondervacht toegestaan.
Vachtkleur: Zuiver zwart, wit en tan (= diep bruinrood). Een diepzwarte grondkleur met bruinrood aan de wangen, boven de ogen, aan alle vier de benen en op de borst. Verder witte aftekeningen aan het hoofd, de hals, borst, voeten en staart.
Algemeen beeld
De Grote Zwitserse Sennenhond is robuust, stevig gebouwd en heeft goed ontwikkelde spieren. Het krachtige, compacte lichaam is iets langer dan (schoft)hoog (verhouding
10 / 9). Het hoofd is krachtig maar in harmonie met het lichaam waarbij het hoofd van een reu duidelijk massiever is dan dat van een teef. De Grote Zwitser heeft een ruime, gelijkmatige bewegingsafloop in alle gangen: uitgrijpende, ruime pas voor en goede stuwing vanuit de achterhand; in draf (van voren en van achteren gezien) bewegen de ledematen in een rechte lijn. (klik hier om venster te sluiten)

Rasstandaard GZ (FCI-standaard nr. 58 / 05.05.2003 Grote Zwitserse Sennenhond)
Een groot aantal details van de rasstandaard van de Grote Zwitserse Sennenhond wordt weergegeven als je desbetreffend lichaamsdeel van de hond activeert met de linkermuisknop. Voor het algemene beeld van de Grote Zwitser klik hier.

Ogen Schofthoogte Snuit Neusrug Neusspiegel Lippen Gebit Ogen Oren Bovenschedel Hals Rug Lendenpartij Kruis Buik Staart Schouders Onderarm Voormiddenvoeten Voeten Voeten Voeten Kniegewricht Dijbenen Onderbeen Spronggewrichten BeharingBovenschedel Oren Ogen Ogen Neusrug Neusspiegel Snuit Gebit Lippen Hals Borst Voormiddenvoeten Voeten Onderarm Schofthoogte Rug Kruis Staart Schouders Buik Lendenpartij Beharing Dijbenen Spronggewrichten Kniegewrichten Voeten Voeten Onderbenen Onderbenen